top of page
Search
  • MICHAEL ARTZ

ARBETSPROV KONSTFACK

DÅTIDEN, NUTIDEN OCH FRAMTIDEN


Sen jag föddes har den kreativa förmågan haft en stora inverkan på mitt liv, den har varit sammankopplad med mig, varit min kompanjon. Mitt uttryck. Min fristad. Min värld.


Jag är medveten att det kan kännas så för dem flesta kreativa människorna men för mig har det var extra tydlig. Genom min barndom har den kreativa känslan, lett mig genom svåra stunder. Genom operationer och sjukhusbesök dem första levnadsåren. När jag hade lekt klart med alla leksaker, som jag hade lekt med i väntrummen som var samma väntrum som jag hade besökt ett x-antal gånger innan. Så var det pennan och papperet som var det mesta spännande i rummet. Att kunna bygga upp sina egna värld. På ett blank papper. Där jag kunde bygga min värld. På den resan var det, jag slutade aldrig måla.

Jag målade mer, och mer. Vann en rad olika konsttävlingar på min grundskola. Och började studera på en konst inriktad högstadieskola. Under gymnasiet tiden så började jag studera på ett estetiskt gymnasium med inrikting på Bild och Form. Under dem här åren fick jag ett nära samarbete och kontakt med mina bildlärare. Vilket gav mig modet och att våga testa att uppnå att kunna arbeta med konsten. Så efter gymnasiet så bestämde jag mig för utveckla mitt konstnärliga uttryck och alias Michael Artz som har blivit en del av mitt konstnärliga uttryck. Michael som är mitt mellannamn och Artz som har var ett namn som använda under min studietid på gymnasiet.

Dem senaste åren har jag arbete med min konst och konstnärskap som har resulterat att fått äran att bland annat mottagit Kulturpris från Hörselskadades Riksförbund, Kulturstipendium från Borlänge Kommun, fått diplom av Konungens Stiftelse. Jag har haft mindre och större utställningar alltifrån utställningslokaler i Centralpalatset i Örebro till Brick Lane Gallery i London till Kulturnatten i Stockholm m.m Har tidigare haft konstprojekt med Musikhjälpen, Peace and Love festivalen, och Mary Cecilia.


I mitt konstnärskap arbetar jag med att skildra och fånga ett intryck av min konstnärliga vision av världen med mina åsikter, värderingar och kreativa uttryck. Arbetar mest med akryl, men hittar också nya sätt att utvecklas, uttrycka och skapa konst. Konstpraktiken tenderar att forma sig efter min miljö, på grund av både extern och intern inspiration. Experimenterar ofta med olika medier, material och färger för att hitta nya upptäckter i mitt konstnärliga uttryck.

Min kreativitet bygger på en palett där färg blir sitt eget förvandlingsspråk, vare sig det är socialt, politiskt eller personligt. Där varje konstverk blir en symbol för inspiration och referenser av min konstnärliga perspektiv på samhället med influenser av historia, värderingar och min svenska bakgrund. Min influenser kommer från målare som David Hockney, Andy Warhol och Jeff Koons. Men också med inspiration från artister och kreatörer som Lady Gaga, Gianni Versace.

Jag har också intresse för många kreativa områden som mode, design och skulptering.


Under de senaste åren har jag arbetat för att använda mina egna värderingar i min konst. Med avsikt att med min konst är att den ska ha influenser och frågor som är viktiga för mig som konstnär, såsom mänskliga rättigheter, HBTQ-rättigheter, andlighet och personer med olika variationer.


Jag ser min skapande process som väldig transparent, med öppenhet för nya reflektioner och nya sätt att gestalta och uttryck nya verk med ”inputs” och dialog med andra människor. Det finns en nyfikenhet från mig lära mig nya sätt att utvecklas och få se nya perspektiv från andra människor samtidigt som jag arbetar fram min konstnärliga vision.

Att börja studera på er skola känns som rätt steg i min konstnärliga uttryck, jag känner en mogna i mitt ”formspråk” och min konstnärliga kvalitet men samtidigt en frihet och nyfikenhet att få utvecklas som konstnär. Men även att få möjlighet att vara i ett sammanhang med andra konstformer, konstnär och andra expertiser inom konstvärlden. Utbyta erfarenheter, tankar, idéer med lärare och studenter.

Konsten är för mig inget val av yrke, det är mitt liv det har alltid varit kommer alltid vara.

Comments


bottom of page